کلینیک سورنا | فیزیوتراپی رباتیک

فیزیوتراپی رباتیک

فیزیوتراپی رباتیک

فیزیوتراپی سورنا | شکل 3
فیزیوتراپی سورنا | شکل 3

فیزیوتراپی رباتیک چیست :

فیزیوتراپی رباتیک جایگزین درمان‌ نیست اما باعث تکمیل و سریع تر شدن درمان می شود.

فیزیوتراپی رباتیک با ترکیب سیستم‌های بینایی، انقباض مقاومتی و حس مفاصل، باعث هماهنگی سریع‌تر آن‌ها در انجام صحیح و دقیق حرکات دست مانند گرفتن اشیا ، مشت کردن ، بالا آوردن دست بدون لرزش و افتادن و سایر فعالیت‌های روزمره می‌گردد.

جلوگیری از عوارض ناشی از کم تحرکی از دیگر مزایای فیزیوتراپی رباتیک می باشد.

فیزیوتراپی رباتیک برای چه افرادی مناسب است ؟

کلینیک سورنا فیزیوتراپی رباتیک

به‌طور کلی سه گروه تحت درمان این روش درمانی قرار می‌گیرند:

 فلج مغزی ( Cerebral Palsy )

برنامه ویژه فیزیوتراپی تخصصی دست در افراد دچار اختلال فلج مغزی به منظور کنترل سفت شدن دست، به الگو رفتن دست حین انجام دادن یک حرکت ارادی، جلوگیری از تغییر شکل دست (deformity) و سیر به سمت الگوی رفلکسی و سایر.

به منظور کنترل حرکتی بهتر دست و مهار سفت شدن دست با این تجهیزات و دانش فیزیوتراپی برای این عزیزان اجرا می‌گردد.

جراحی‎های ترمیم یا پیوند

بعد از جراحی های پیوند می توان از این روش توانبخشی استفاده نمود.

– جراحی‌های ترمیم و پیوند زدن اعصاب

جراحی‌های ترمیم و پیوند زدن اعصاب دست و اندام فوقانی مانند بازو و شانه به دنبال کشیدگی، پاره‌شدگی و چاقوخوردگی و سایر آسیب‌ها.

– جراحی‌های ترمیم و پیوند زدن تاندون

جراحی‌های ترمیم و پیوند زدن تاندون که نیاز به فیزیوتراپی برای باز‎آموزی هر چه سریع‌تر با هدف بازگشت سریع‌تر به فعالیت‌های حرکتی قبل آسیب، بازگشت دامنۀ خم و باز شدن دست و اندام و جلوگیری از چسبندگی زودرس دارند.

– جراحی‌های شکستگی‌های دست و انگشتان

جراحی‌های شکستگی‌های دست و انگشتان که نیاز به فیزیوتراپی برای راه‌اندازی سریع‌تر دست از جهت بهبود دامنۀ خم و باز شدن انگشتان، بازگشت قدرت عضلات برای گرفتن اشیاء و سایر موارد.

همی‌پلژیک یا فلج یک‌طرفه یا دوطرفۀ بدن ( سکته مغزی و آسیب‌های مغزی )

در این گونه بیماری‌ها، اندام دست یک طرف یا دو طرف دچار فراموشی، شلی شدید یا خفیف و در موارد زیادی دچار سفتی بیش از حد دست می‌گردند که امری نامطلوب به شمار می‌رود که باعث عدم کارکرد صحیح اندام، کاهش دامنه حرکتی و عوارض جانبی می‌گردد.

افراد دچار ضایعه نخاعی و تنگی کانال و فتق دیسک

به دنبال فشار به عصب در کانال و یا در ریشه، اندام فوقانی مانند آرنج، شانه و یا دست، بسته به شدت آسیب دچار ضعف پیش‌رونده عضلات، کاهش دامنه حرکتی به دنبال درد و اصطلاحا «سنگینی دست» می‌گردند که نیاز به درمان فیزیوتراپی برای بازگرداندن قدرت عضلات، کاهش درد و بازگشت دامنه حرکتی دارند.

توانبخشی رباتیک و سیستم واقعیت مجازی

سیستم های واقعیت مجازی در وسایل مختلفی کاربرد دارند. یکی از کاربردهای آشنای آن ها استفاده از این تکنولوژی در بازی های کامپیوتری می باشد.

جالب است که بدانید سیستم های واقعیت مجازی در فیزیوتراپی رباتیک هم کاربرد دارند و از این سیستم در جهت مدیریت بهتر حرکات حسی بیماران، تقویت ارتباط صحیح با بیماران و نظارت بر انجام درست حرکات استفاده کرد.

شاید بهترین کاربرد این سیستم ها در این روش ایجاد فضایی جذاب برای بیماران باشد که در کنار آن بتوانند توانایی جسمی و حسی خود را تقویت کنند.

آیا توانبخشی رباتیک برای اسپاسم موثر است؟

در ابتدا بهتر است بدانیم اسپاسم چیست؟ به طور کلی انقباض مداوم عضلات و سفتی آنها سبب ایجاد اسپاسم می شود. از نظر علمی آسیب های وارده به بخش های مغزی و نخاع که مسئول کنترل حرکات ارادی ما هستند، علت اصلی ایجاد اسپاسم در عضلات است.

برای رفع این عارضه فیزیوتراپی رباتیک به عنوان درمان مکمل برای کاهش علائم اسپاسم عمل می کند. البته باید توجه داشت که در این موارد این روش فیزیوتراپی درمان جایگزین نبوده ولی تا حد قابل توجهی سبب بهبود شرایط بیماران می شود.

عملکرد ربات ها در  توانبخشی

عملکرد ربات ها در این روش فیزیوتراپی شامل 5 عملکرد می باشد:

– تمرینات فعال کمک کننده که بیمار دست خود را در الگویی از پیش تعیین شده حرکت می دهد.

– تمرینات فعال مقاومتی که بیمار حرکت های خود را با غلبه بر نیروی های مخالف انجام میدهد.

– تمرینات غیر فعال که در این حرکات بیمار به جلو هل داده می شود.

– تمرینات تطبیقی که در این تمرینات بیمار باید خود را با حرکات ناشناخته سازگار کند.

دستگاه تایروموشن چیست ؟

کلینیک فیزیوتراپی سورنا دستگاه تایروموشن

 سیستم دیگو (DIEGO System)

دارای سیستم تعلیق و واقعیت مجازی برای فیزیوتراپی اندام‌ها در فضا به جهت ایجاد تعلیق و حذف نیروی جاذبه (IGC) که باعث تسهیل حرکات آزادانه دست و اندام فوقانی در فضا می‌گردد.

 سیستم پابلو (PABLO System)

این ابزار در دست فرد یا در یک گجت قرار می‌گیرد و به هدف درمان حرکات مشت، مانند گرفتن قدرتی اشیا (Grip And Grasp) چرخاندن دست (برای کار با آچار و کلید) و حرکات تعادلی اندام فوقانی مانند آنچه در رانندگی اتفاق می‌افتد، مورد استفاده می‌گردد.

نمایش میزان قدرت عضلات دست، دامنه حرکتی شانه و آرنج و مچ دست، از ویژگی‌های برجسته این دستگاه می‌باشد.

 سیستم آمادئو (AMADEO System)

تمرکز اصلی این بخش مجموعه رباتیک تایروموشن (Tyromotion) بر حرکات ظریف انگشتان (Fine movements) می‌باشد. وجود اندام‌های بالاتر مانند شانه و آرنج ایجاد ثبات لازم برای حرکات انگشتان است، بنابراین حرکات انگشتان از اهمیت فوق‌العاده‎ای برخوردار است.

فیزیوتراپیست با توجه به اختلال موجود، با اتصال نوک انگشتان به محورهای حرکتی، میزان انقباض انگشت بیمار به صورت ارادی و غیرارادی، میزان خم شدن انگشتان به‌صورت جمعی و حتی انفرادی را درجهت بهبودی گرفتن و کنترل اشیا توسط انگشتان آماده‌سازی می‌کند.

خلاصه

توانبخشی رباتیک را می‌توان تحولی در مهندسی پزشکی و تعامل انسان و ربات دانست. در این زمینه پزشکان، درمان‌گران و مهندسان برای کمک به توانبخشی بیماران با هم همکاری می‌کنند.

اهداف اصلی در این زمینه شامل توسعه فناوری‌های قابل اجرا است که بتواند به راحتی توسط بیماران، درمانگران و پزشکان استفاده شود و با افزایش اثر بخشی درمان‌های کلینیکی منجر به تسهیل فعالیت های روزمره  بیماران گردد.

دیگر صفحات

فیزیوتراپی سورنا | شکل 12
فیزیوتراپی سورنا | شکل 8
فیزیوتراپی سورنا | شکل 4
فیزیوتراپی سورنا | شکل 9
فیزیوتراپی سورنا | شکل 12
فیزیوتراپی سورنا | شکل 5
فیزیوتراپی سورنا | شکل 10
فیزیوتراپی سورنا | شکل 7
فیزیوتراپی سورنا | شکل 2
فیزیوتراپی سورنا | شکل 6
فیزیوتراپی سورنا | شکل 13

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *