درد در پایین کمر
کمر درد یا درد در پایین کمر ( Low back pain )
کمر درد یا درد در پایین کمر یک مشکل شایع است و ۸۰ درصد از افراد بزرگسال را در برخی ادوار زندگی درگیر میکند درد قسمت پایین کمر شایع ترین علت ناتوانی حرکتی و مرخصی گرفتن از محل کار است.
کمردرد زنان و مردان در افراد پیر و جوان را درگیر میکند و معمولاً به صورت خفیف احساس میشود اما گاهی اوقات میتواند شدید باشد و به یک درد غیر قابل تحمل تبدیل شود.
این اختلال میتواند به آرامی را به صورت ناگهانی شروع شود و در یک نقطه کوچک از قسمت پایین کمر بیمار یا یک ناحیه گسترده احساس گردد. در کمر میتواند از چند روز تا چند سال طول بکشد و گاهی اوقات درمان کردن آن دشوار است.
انواع کمردرد
روشهای زیادی برای طبقه بندی درد در پایین کمر وجود دارد – دو نوع معمول آن عبارتند از:
درد مکانیکی
تاکنون شایعترین علتی که برای درد پایین کمر تشخیص داده شده ، درد مکانیکی (یا درد محوری) بوده است. دردی که اساسا از عضلات ، رباطها ، مفاصل (مفاصل فاست ، مفاصل ساکروایلیاک) یا استخوانهای داخل و اطراف ستون فقرات منشاء میگیرد.
این نوع درد معمولا موضعی بوده و به نواحی تحتانی کمر ، باسن و گاهی اوقات بالای پاها محدود میشود. معمولاً وارد آمدن بار و فشار بر ستون فقرات بر این نوع درد موثر بوده و درد ممکن است نسبت به نوع حرکات (رو به جلو / عقب / پیچ خوردن) ، فعالیت ، ایستادن ، نشستن یا استراحت احساس متفاوتی ایجاد کند.
درد رادیکولار ( ارجاعی)
این نوع درد در صورتی ایجاد میشود که یک ریشه عصب نخاعی دچار ضعف یا التهاب شود. درد رادیکولار ممکن است بر اساس الگوی امتداد ریشه عصب یا پوست تا پایین باسن و یا ساق پاها نیز کشیده شود.
ویژگی خاص این درد شدید بودن ، حالت الکتریکی داشتن و سوزش بوده و ممکن است با بیحسی یا ضعف (سیاتیک) نیز همراه باشد. این نوع درد معمولاً فقط در یک طرف بدن احساس میشود.
علل کمردرد مزمن
اصطلاحا زمانی که درد بیش از سه ماه طول کشیده و از مدتی که روند طبیعی بهبود بدن برای التیام لازم دارد طولانیتر شود میگویند درد مزمن شده است. درد مزمن در ناحیه پایین کمر اغلب در اثر وجود مشکلات دیسک ، مشکلات مفاصل و / یا تحریک ریشههای عصب رخ میدهد. علل شایع آن عبارتند از:
فتق دیسکهای کمری. مرکز ژله مانند دیسک کمر ممکن است لایه بیرونی سخت آن را شکسته و باعث تحریک ریشه اعصاب مجاور خود شود. بخش پاره شده دیسک پر از پروتئین است که وقتی به ریشه عصب میرسد باعث التهاب شده و التهاب و نیز مثل فشرده شدن عصب باعث درد ریشه عصب میشود.
همچنین دیسک توسط رشتههای عصبی فراوانی عصبدهی و حسدهی میشود به همین دلیل پارگی دیواره آن ممکن است باعث درد شدیدی شود.
بیماری دیسک دژنراتیو
اختلال در عملکرد مفاصل فاست
اختلال در عملکرد مفصل
ساکروایلیاک
تنگی کانال نخاع
اسپوندیلولیستزیس یا لغزش مهره
آرتروز ستون فقرات
بد شکلی ( دفرمه شدن)
تروما
شکستگی فشاری مهرهها
دامنه علائم کمر درد یا درد در پایین کمر
درد پایین کمر میتواند طیف گستردهای از علائم را شامل شود. این درد ممکن است خفیف و صرفاً اندکی آزاردهنده و یا شدید و ناتوانکننده باشد. درد پایین کمر ممکن است به طور ناگهانی شروع شود و یا ممکن است به آرامی شروع شده و احتمالاً گاهی بیاید و گاهی برود و به تدریج و به مرور زمان بدتر شود.
بسته به علت اصلی بروز درد ، علائم ممکن است به طرق مختلفی بروز کنند. به عنوان مثال:
– دردی مبهم یا خفیف در پایین کمر
– درد شدید و احساس سوزشی که از پایین کمر به پشت رانها و گاهی تا قسمتهای پایینتر پاها نیز کشیده میشود. این درد ممکن است با احساس خواب رفتگی، بیحسی یا سوزن سوزن شدن (سیاتیک) نیز همراه باشد
– اسپاسم عضلانی و سفتی و گرفتگی در ناحیه پایین کمر ، لگن و باسن
– دردی که در اثر طولانی ایستادن یا نشستن بدتر شود
– مشکل در راست و مستقیم ایستادن ، راه رفتن و یا از حالت ایستاده نشستن
درمان درد پایین کمر
بسیاری از گزینههای درمانی برای درد پایین کمر ، میتوانند متناسب با نیازهای فردی هر بیمار تنظیم شوند. درمانها شامل درمانهای خانگی ، دارو، طب مکمل و یا حتی جراحی میشوند.
دوره استراحت کوتاه
بسیاری از مواقع درد پایین کمر با اجتناب از فعالیتهای شدید برای یک مدت کوتاه بهبود پیدا میکند. اما استراحت بیش از چند روز نیز توصیه نمیشود ، زیرا عدم تحرک بیش از حد ممکن است فرایند بهبودی را دشوارتر کند.
تعدیل فعالیتها
یکی از انواع استراحت آن است که بیمار فعال باقی بماند، اما از انجام فعالیتها و موقعیتهایی که موجب تشدید درد او میشوند اجتناب میکند. به عنوان مثال ، اگر طولانی نشستن در ماشین یا پشت میز کار باعث بدتر شدن درد شخص شوند.
بیمار میتواند یک تایمر تنظیم کند تا هر 20 دقیقه یک بار از جای خود بلند شده و چند قدمی اطراف خود راه برود و یا به آرامی بدن خود را کشش دهد. اگر ایستادن باعث تشدید درد شود ، فرد باید از انجام دادن کارهایی که مستلزم ایستادن است مثل ظرف شستن سر سینک ظرفشویی ، خودداری کند.
اجتناب یا به حداقل رساندن انجام فعالیتها و مواجه با موقعیتهایی که باعث تشدید درد میشوند به جلوگیری یا کاهش اسپاسمهای کمر کمک کرده و باعث میشود شرایط برای التیام بدن بهتر شود.
گرما درمانی یا سرما درمانی
گرما درمانی با یک حمام گرم ، یا استفاده از یک بطری آب داغ ، پدهای گرمکن برقی، بستهها یا برچسبهای گرما درمانی، میتواند عضلات پرتنش را شل کرده و جریان خون را بهبود ببخشد. افزایش جریان خون مواد مغذی و اکسیژن مورد نیاز عضلات برای بهبود یافتن و سالم ماندن را به آنها میرساند.
اگر التهاب و تورم موجب کمر درد شده باشد، میتوانید از یخ یا سرما درمانی برای کاهش تورم استفاده کنید. محافظت از پوست هنگام گرما درمانی و نیز استفاده از یخ برای جلوگیری از آسیب دیدگی بافت پوست بسیار مهم است.
استفاده متناوب از گرما و یخ به ویژه هنگامی که بیمار میخواهد مجددا فعالیتهای خود را از سر بگیرد ممکن است مفید باشد: استفاده از گرما قبل از فعالیت باعث آرامش عضلات و انعطاف پذیری و تحرک بهتر میشود و استفاده از یخ بعد از فعالیت ، احتمال تحریک و تورم ناحیه رادر اثر ورزش کاهش میدهد.
دارو
داروهای معمول برای درمان درد پایین کمر شامل موارد زیر هستند:
داروهای بدون نیاز به نسخه
متداولترین داروهای بدون نسخه عبارتند از آسپرین ، ایبوپروفن (ادویل) ، ناپروکسن (آلیو) و استامینوفن . آسپرین ، ایبوپروفن و ناپروکسن داروهای ضد التهابی هستند که درد پایین کمر ناشی از تورم اعصاب یا عضلات را کاهش میدهد. استامینوفن با ایجاد تداخل در سیگنالهای درد ارسالی به مغز باعث تسکین درد میشود.
شل کنندههای عضلانی
این داروها با کاهش سطح فعالیت سیستم عصبی مرکزی و افزایش تحرک عضلات پرتنش باعث میشوند درد عضلاتی که دچار گرفتگی یا اسپاسم هستند تسکین یابد. شل کنندههای عضلانی هیچ تاثیری در مدیریت و کنترل دردهای مزمن ندارند.
داروهای مسکن مخدر
داروهای مسکن مخدر که به آنها داروهای مسکن حاوی مرفین نیز گفته میشود ، با ضعیف کردن سیگنالهای ارسالی به مغز ، نحوه ادراک شخص از درد تغییر را میدهند.
داروهای مسکن مخدر بیشتر به صورت کوتاه مدت و برای تسکین دردهای شدیدی مانند دردهای حاد بعد از عملهای جراحی استفاده میشوند.
داروهای مسکن مخدر به ندرت به شکل طولانی مدت، برای تسکین درد استفاده میشوند ، زیرا این داروها عوارض جانبی زیادی داشته و به راحتی ممکن است اعتیاد آور باشند.
طب سوزنی
در طب سوزنی (که ریشه در طب باستانی چینی دارد) نقاط خاصی از بدن تحریک میشود و از این طریق جریان انرژی چی ( یا کی) یا نیروی حیات در بدن را اصلاح و تعدیل میکند. در این طب اعتقاد بر این است که میزان مناسب و درست انرژی چی باعث کاهش درد و ناراحتی در بدن میشود.
در جلسات درمانی طب سوزنی سوزنهای بسیار نازکی برای حدود یک ساعت در پوست فرد قرار میگیرند. به تجربه ثابت شده که طب سوزنی باعث کاهش چشمگیر درد در برخی افراد میشود.
بریس کمر یا کمربند طبی
استفاده از کمربند طبی در برخی از بیماران باعث آسایش و راحتی و احتمالاً کاهش درد میشود.
شواهدی وجود دارند که نشان میدهند استفاده از بریسهای غیر قابل انعطاف به شکل نیمتنه ، که به صورت روزانه پوشیده شوند ، در ترکیب با یک برنامه ورزشی فیزیوتراپی ، میتواند روند بهبودی را سرعت بخشیده و درد را کاهش دهد.
استفاده از کمربند طبی بعد از جراحیهای کمر نیز ممکن است مفید باشد.
تزریق اپیدورال استروئید
در تزریق اپیدورال داروی استروئید به طور مستقیم به قسمت خارجی کیسه ساکرال ، که نخاع را احاطه کرده است ، تزریق میشود.
تزریق تحت هدایت یک دستگاه تصویربرداری زنده اشعه ایکس به نام فلوروسکوپی انجام میشود.
هدف از تزریق اپیدورال آن است که با کاهش التهاب اطراف ریشه عصبی که تحت فشار قرار گرفته ، درد به طور موقت تسکین یابد.
درمان کمردرد یا درد پایین کمر با ورزش
خوشبختانه، ورزش و انجام حرکات کششی، بهطور منظم میتواند به رفع برخی از علائم کمر درد مانند، درد، گرفتگی و اسپاسم عضلات کمر کمک کند.
ورزش بریج :
به پشت دراز بکشید و زانوها را خم کنید، کف پاها را روی زمین بگذارید و کف دستها را در کنار بدنتان روی زمین قرار دهید.
از قسمت باسن و از طریق کف پاها به زمین فشار آورید و باسن تان را بلند کنید. با صدای بلند یک – دو بشمارید تا وقتی که به موقعیت پل برسید.
این موقعیت را به مدت پنج ثانیه نگه دارید، سپس هنگام بازگشت به موقعیت اولیه، یک – دو- سه – چهار بشمارید. بازگشت به موقعیت اولیه باید بیشتر از رسیدن به موقعیت پل طول بکشد. در این زمان کنترل بدن بسیار مهم است.
بسته به سطح آمادگی جسمی خود هر چند بار که میتوانید این حرکت را تکرار کنید.
تمرین شیب لگن برای قدرت شکمی
برای انجام این ورزش:
به پشت بخوابید و پاهایتان را کاملاً در جلوی بدنتان بکشید.
قسمت ناف را رو به داخل و به سمت پایین به طرف ستون فقراتتان هل دهید و قسمت پایین کمر را بر روی زمین کاملاً تخت کرده و فشار دهید.
این حالت را برای 15 ثانیه نگه دارید. این تمرین را تا جایی انجام دهید که احساس میکنید با آمادگی جسمانیتان هماهنگ است.
کشش عضله پریفورمیس:
برای شروع، به پشت دراز بکشید. زانوها را خم کرده و پاها را روی زمین قرار دهید و به اندازهی عرض لگن از هم فاصله داشته باشند.
زانوی راست خود را خم کرده و مچ پای راست را بالای زانوی چپ خود بر روی ران قرار دهید. دست راستتان را به دور پاها حلقه کنید و دستان خود را در پشت ران چپ خود قرار دهید.
وقتی که ران چپ را به سمت بدنتان میکشید، سر و شانهها را روی زمین نگه دارید.
در این حالت کششی را در طول قسمت خارجی باسن راست احساس کنید. 30 ثانیه در این حالت بمانید و سپس پاها را عوض کنید.
حرکت کودک
این حرکت یوگا به آرامی به کشش عضلات پایین کمر کمک میکند. زیرا احتمالاً این عضلات دچار گرفتگی شدهاند که شما درد زیادی را در این ناحیه تحمل میکنید.
برای انجام دادن این تمرین در حالت کودک قرار بگیرید و دست و پای خود را روی زمین قرار دهید به نحوی که دستهای شما زیر شانه و زانوهای شما زیر ران قرار بگیرد. دستهایتان را به طور مستقیم مقابل سر خود قرار داده و بازوهای خود را بکشید و کف دستانتان را روی زمین قرار دهید.
به آرامی ران خود را به سمت عقب و به طرف پاشنه بکشید و سر و قفسه سینه خود را همانند بازوها به سمت پایین هدایت نمایید.
اگر انجام دادن این حرکت باعث بروز درد بسیار زیادی شد یک بالشتک کوچک را زیر شکم خود قرار دهید تا از میزان کشیدگی عضلات پایین کمر کاسته شود، حدود ۲۰ تا ۳۰ ثانیه در این حالت بمانید و هر گاه میتوانید به انجام این تمرین بپردازید.
حرکت کششی گربه ، گاو
این تمرین کششی پویا به عضلات پایین کمر جهت بهبود درد کمک میکند و با قرار گرفتن در حالت کودک به تقویت عضلات، افزایش طول آنها، و بهبود درد کمک باید کرد.
برای انجام این تمرین باید دست و پای خود را روی زمین قرار دهید به نحوی که دستهای شما زیر شانه و زانو ها زیر ران قرار بگیرند. ستون فقرات باید به طور کامل هم سطح زمین باشد.
سپس، کمر خود را خم کنید و قسمت میانی ستون فقرات که بین شانه ها قرار دارد را بکشید شبیه حالتی که گربه پشت خود را به سمت بالا جمع میکند، ۵ ثانیه در این حالت بمانید.
سپس در حالت عادی بایستید و اجازه دهید عضلات شکم شما به سمت پایین هدایت شوند و به آرامی کمر خود را به سمت پایین بکشید و ۵ ثانیه در این حالت بمانید. این تغییرات را به مدت ۳۰ ثانیه انجام دهید
حرکت کششی زانو به سینه
این حرکت کششی شبیه سایر حرکات کششی است که باعث افزایش طول عضلات کوتاه شده کمر میشود.
برای انجام این تمرین باید به پشت دراز بکشید و زانوهایتان را خم کرده و کف پاهای خود را به صورت صاف روی زمین قرار دهید.
دستهای خود را پشت زانوها یا زیر کشکک قرار دهید، به آرامی زانو های خود را به قفسه سینه نزدیک کنید و از هر دو دست برای فشار دادن زانوها استفاده نمایید. ۲۰ تا ۳۰ ثانیه در این حالت بمانید سپس به نقطه شروع برگردید.
توانبخشی و فیزیوتراپی کمر در کلینیک سورنا
تمامی روشهای فیزیوتراپی و تجهیزات مورد نیاز برای درمان کمردرد در کلینیک سورنا مهیا میباشد و شما میتوانید از ابتدا بهترین خدمات فیزیوتراپی و توانبخشی را در این مرکز دریافت کنید. تجهیزات و تکنیکهای درمانی که در فیزیوتراپی برای کمر درد یا درد در پایین کمر توسط کلینیک سورنا استفاده و اجرا میگردند، عبارتند از:
تراکشن کمر
لیزر پرتوان و کم توان
مگنت تراپی
تکار
انواع تجهیزات درمانی مورد نیاز در کمردرد مانند تنس، US، IR
انواع مدالیتیهای متداول فیزیوتراپی شامل سوزن خشک، تکنیکهای دستی و تمرین درمانیهای پیشرفته مانند مکنزی، ویلیامز و …
فیزیوتراپی کمر چگونه انجام میشود؟
فیزیوتراپی کمر میتواند به بهبود مشکلات و درمان کمر درد شما کمک کند. در ادامه توضیحات و سوالاتی که معمولا پرسیده میشود را بیان میکنیم.
فیزیوتراپی کمر با لیزر
در فیزیوتراپی برای کمر از دستگاهها و سیستمهای مختلفی استفاده میشود که یکی از آن ها لیزر هست. مکانیسم عمل لیزر به این گونه است که التهاب را سرکوب میکند و ترمیم را سرعت میبخشد و در نتیجه درد را کم میکند.
فیزیوتراپی با لیزر پر توان در کاهش دردهای کمری بسیار موثر و کمک کننده میباشد.
فیزیوتراپی کمر با برق و کاهش درد کمر
فیزیوتراپی کمر با برق همان جریان تحریک الکتریکی است که کار آن فقط کاهش درد هست و میشود برای تقویت عضلات هم استفاده نمود که در قدمهای بعدی انجام میشود. ولی معمولا کسانی که با کمر درد مراجعه میکنند اولین شکایتشان درد هست و در نتیجه فیزیوتراپی با برق برای کاهش درد استفاده میشود.
تکارتراپی و درمان کمر درد
یکی از مدرن ترین و محبوب ترین و شناخته شده ترین این دستگاه ها در مراکز فیزیوتراپی سراسر جهان دستکاه تکار (tecar) است .
این دستکاه با داشتن رنج وسیعی از طول موج های رادیو فرکانسی که در رنج غیر تهاجمی برای بدن انسان فعالیت میکنند در کاهش درد های عضلانی و اسلکتی و درد های مربوط به ستون فقرات و دیسک کمر و التهاب های مزمن تاثیرات بسزایی دارند.
استفاده از دستگاه تکار در رفع عارضه های بدن در مراکز درمانی و فیزیوتراپی را تکار تراپی میگویند .
Add a Comment